aRKa SıRaDaKiLeR aNa SaYFaSI
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.



 
AnasayfaaRKa SıRaDaKiLeLatest imagesKayıt OlGiriş yap

 

 Bu gıdalar domuz katkılı mı?

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
CaSH

CaSH


Mesaj Sayısı : 80
Kayıt tarihi : 21/08/08
Yaş : 30

Bu gıdalar domuz katkılı mı? Empty
MesajKonu: Bu gıdalar domuz katkılı mı?   Bu gıdalar domuz katkılı mı? I_icon_minitimeSalı Ocak 13, 2009 7:01 pm

Bu gıdalar domuz katkılı mı?
14 Aralık 2008 Pazar 12:41
Aldığınız gıdalarda onlarca katkı maddesi var. Peki hangilerinde domuz yağı katkısı var ve hangi katkılar sağlığa zararlı.


Gün geçtikçe daha çok miktarlarda tüketilen bu katkı maddeleri,
beslenmeyle ilgili kalp hastalıkları, allerjik astım ve ürtiker gibi
çeşitli hastalıkların gelişimine yol açıyor.

İşte kullanmaktan kaçınmanız gereken 10 katkı maddesi:

Aspartam (sentetik tatlandırıcı) Equal ve NutraSweet marka tatlandırıcı
ve binlerce gıdada bulunan tatlandırıcılar eleştirilere maruz kalıyor.
Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından onaylansa da, birçok
araştırmada aspartamın kanserle ilişkisi olduğu açıklanıyor. Ayrıca
FDA'nın tartışılır aspartam onaylaması meclis soruşturmasına davetiye
çıkarıyor.

Kısmen hidrojene nebati yağ (trans yağlar): Trans yağ asitleri, sıvı
bitki yağlarını hidrojen bulunan bir ortamda ısıtarak elde ediliyor.
Hidrojenleme olarak bilinen işlem raf ömrünü uzatmak için yapılıyor.
Birçok sağlık uzmanı bu yağların koroner damar hastalıkları riskini ve
kötü kolesterol düzeyini artırdığı konusunda aynı fikri paylaşıyor. New
York City geçen günlerde restoranlarda suni trans yağ kullanımını
yasakladı.

Sodyum Nitrit: Sodyum nitrit sıklıkla koruyucu madde olarak
kullanılıyor. Yediğimiz bazı etler bu maddeyle korunuyor. Sodyum nitrit
kanser riskini artırıyor, çünkü nitrit kızartma tavasında ya da
midemizde asitli ortamla karşılaşınca kanserojen bileşime dönüşüyor.

Suni Renklendiriciler: Birçok suni renklendirici içeren gıdaların
üretiminde sentetik boya kullanılıyor. Yıllarca FDA, fırınlanmış
yiyecekler, meşrubatlar ve şekerlemelere sertifika verirken birçok
boyanın da kullanımını yasakladı. Halen bazı sağlık grupları onaylanmış
boyalar Mavi 1 ve 2, Kırmızı 3 ve Sarı 6'nın kanser riskine yol
açtığını iddia ediyor.

Olestra: Yağsız patates cipslerinden bulunan katkı maddesi olestra,
daha çok Olean markası ile biliniyor. FDA tarafından onaylanmış
olmasına rağmen, yıllardır üzerlerindeki "Bu gıda olestra
içermektedir" uyarı etiketiyle gıdalarda bu madde
kullanılıyor. Olestra temel vitaminlerin emilimini engellediği gibi
karın ağrısına ve mide-bağırsak sorunlarına yol açabiliyor.

Stevia: Doğal tatlandırıcı yerine geçen Stevia, FDA'nın yasaklanmış
katkı maddeleri listesinden çıkarıldı. Halen diyet bütünleyicisi olarak
kullanılan Stevia'nın gıda katkı maddesi olarak kullanımına izin
verilmiyor. Dünya Sağlık Örgütü, kanserojen olmadığını buldu, fakat
daha fazla araştırma yapılması gerektiğini belirtti.

Sakarin: En eski suni tatlandırıcı olarak bilinen sakarin birçok diet
ürününde ve sodalarda bulunuyor. İlk kez 1907 yılında Amerika Tarım
Departmanı (USDA) tarafından yapılan araştırmayla sağlık riski olduğu
bulunan sakarinin, bu tarihten sonra kanserle ilişkisi olduğunu
gösteren çok sayıda araştırma yapıldı. 1977 yılında FDA tarafından
kullanımı yasaklanan sakarinin halen kanserojen olma olasılığı üzerinde
duruluyor.

Sülfitler: Kesilen meyve ve sebzelerin kararmaması için kullanılan bir
kimyasal. Önce güvenilir olduğu düşünülen sülfitin daha sonra ölümcül
alerjik reaksiyonlara neden olduğu bulundu. 1980'lerde Meclis çiğ sebze
ve meyvelerde sülfit kullanımını yasaklaması için FDA'yı zorladı. FDA
bundan beri sülfit yasağını genişleterek katkı maddesi olarak da
kullanımını yasakladı.

BHA & BHT: Gıdalarda otooksidasyon oranını düşüren iki kimyasal
BHA (butylated hidroxyanisole E320) ve BHT (butylated hidroxytoluene
E321), gıdalarda renk, koku ve tat değişikliğini önlüyor.
Antimikrobiyal, antioksidan özellikleri ve besinlerdeki E vitaminini
koruma özellikleri nedeniyle kullanılıyor. Bazı araştırmalar, BHA'nın
kanserojen olabileceğini gösteriyor.

Bone Phosphate (E542): Hayvan kemiklerinden üretilir. Topaklanmayı
engelleyici ajan, emülgatör ve gıda takviyelerinde fosfor kaynağı
olarak kullanılır. Esas kullanımı bununla birlikte kozmetiktir. (diş
macunu gibi). Ürün hayvan kemiklerinden yapılır, domuz ve sığır gibi.
Müslümanlar, Yahudiler vejetaryanlar ve Hindular sakınmalıdır


http://www.internethaber.com/news_detail.php?id=16 6457
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
 
Bu gıdalar domuz katkılı mı?
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
aRKa SıRaDaKiLeR aNa SaYFaSI :: SağLıK-
Buraya geçin: